U interesu svih postizanje kompromisnog dogovora sa poljoprivrednicima

Predsedica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada može da pomogne poljoprivrednicima, ali da ne može da garantuje cene proizvoda i da se meša u tržište, jer bi to uništilo privredu i budžet.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Pink rekla da joj se čini da je dogovor da poljoprivrednicima mnogo bliži nego juče ujutru kada je počeo sastanak koji je trajao devet sati.

Ona je istakla da je Vladi zaista u interesu da se nađe dogovor koji mora da bude kompromis, i dodala da su zahtevi poljprivrednika izuzetno ambiciozni, a to je otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, dok je u Hrvatskoj ona 520, a u Bugarskoj 535 evra.

Premijerka je rekla da predstavnici Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije jutros nisu prihvatili predlog Vlade, ponovivši da Vlada ne može da garantuje otkupne cene bilo čega.

Brnabić je ponovila da mora da sačuva budžet i jedinstvo u Srbiji, jer su juče počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, a čeka nas teška nedelja u kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu imati razgovore sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltembergom, predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i Aljbinom Kurtijem.

Predsednica Vlade je rekla da će se Vučić naredna dva dana u Briselu boriti za mir tokom razgovora sa predstavnicima NATO, SAD i Prištine.

Ona je podsetila na to da će se u aprilu sledeće godine navršiti 10 godina otkako okosnica Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština (ZSO), nije sprovedena zato što EU, koja garantuje taj sporazum, ne može da natera Prištinu da to primeni.

Premijerka je ukazala na to da je ove godine Kurti dva puta uskratio Srbima na Kosmetu pravo na glas kao osnovno ljudsko pravo, na referendumu i na republičkim izborima.

Ona je rekla da EU dozvoljava kršenje Briselskog sporazuma tako što dozvoljava Prištini da policija sa dugim cevima upada kad god hoće na sever Kosmeta da maltretira Srbe i onda ocenjuje kako su Beograd i Priština podjednako odgovorni za tenzije u pokrajini.

Brnabić je naglasila da je Srbija sa začelja regiona došla do toga da je u fiskalnom i makreoekonomskom smislu jedna od najboljih zemalja u Evropi, ali da je sve to danas na kocki ako se ne sačuva mir i stabilnost, pri čemu Kurti može samo da napravi rat i da dobije alibi za sve svoje neuspehe.

Zato moramo da sačuvamo unutrašnju stabilnost i solidarnost, da sačuvamo mir da bi Srbija nastavila da jača, zaključila je predsednica Vlade.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 02.03.2024. Istaknute vesti za 01.03.2024. Istaknute vesti za 29.02.2024. Istaknute vesti za 28.02.2024. Istaknute vesti za 27.02.2024. Istaknute vesti za 26.02.2024.