nedelja - 2 oktobra 2022
18 °c
Belgrade
16 ° Pon
13 ° Uto
15 ° Sre
16 ° Čet

U Karakasu obeleženo 140 godina diplomatskih veza Srbije i Venecuele

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Venecule Karlos Faria potpisali su danas u Karakasu Zajedničku deklaraciju o određivanju novog datuma uspostavljanja diplomatskih veza između dve zemlje.

Deklaracijom je usaglašen 13. april 1882. godine kao zvanični datum uspostavljanja diplomatskih odnosa, s obizirom na to da su tog datuma kralj Srbije Milan Obrenović i predsednik Sjedinjenih Država Venecuele Antonio Gusman Blanko razmenili diplomatska pisma.

Nakon ceremonije svečanog potpisivanja deklaracije, a u čast obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja, za ugledne zvanice i članove diplomatskog kora organizovan je prijem na kojem su se obratili ministri Selaković i Faria.

Selaković je ukazao na to da je 140 godina impresivan period, tokom kojeg su se desili mnogi značajni događaji za naše dva države, ali i naglasio da će Srbija i Venecuela nastaviti da unapređuju svoje odnose.

Ministar je rekao da su, uprkos velikoj udaljenosti, naši odnosi i prijateljstvo nešto što nas povezuje, naročito naglasivši da se oni zasnivaju na poštovanju osnovnih principa i načela međunarodnog javnog prava.

Srbija ne zaboravlja solidarnost i podršku koju joj je u najtežim trenucima pružala Venecuela, podvukao je on i dodao da nam je dragocena aktivna podrška te zemlje u svim međunarodnim organizacijama, u kojima ona pruža jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je poslednji ministar spoljnih poslova Srbije bio u Karakasu pre 12 godina, izrazivši uverenje da se neće toliko čekati do sledeće posete, već da će sledeći sastanak biti upriličen u narednih 12 meseci.

Faria je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Selaković u zvaničnoj poseti Venecueli, naročito u godini u kojoj se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Solidarnost, prijateljstvo i podrška koje dve zemlje pokazuju jedna drugoj čini nas ponosnim, ne samo zvaničnike, već i narode Srbije i Venecuele, istakao je ministar i izrazio nadu da će se i u narednim godinama nastaviti ovakvo prijateljstvo dve države i naroda.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

oktobar 2022.
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu