U Karakasu obeleženo 140 godina diplomatskih veza Srbije i Venecuele

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Venecule Karlos Faria potpisali su danas u Karakasu Zajedničku deklaraciju o određivanju novog datuma uspostavljanja diplomatskih veza između dve zemlje.

Deklaracijom je usaglašen 13. april 1882. godine kao zvanični datum uspostavljanja diplomatskih odnosa, s obizirom na to da su tog datuma kralj Srbije Milan Obrenović i predsednik Sjedinjenih Država Venecuele Antonio Gusman Blanko razmenili diplomatska pisma.

Nakon ceremonije svečanog potpisivanja deklaracije, a u čast obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja, za ugledne zvanice i članove diplomatskog kora organizovan je prijem na kojem su se obratili ministri Selaković i Faria.

Selaković je ukazao na to da je 140 godina impresivan period, tokom kojeg su se desili mnogi značajni događaji za naše dva države, ali i naglasio da će Srbija i Venecuela nastaviti da unapređuju svoje odnose.

Ministar je rekao da su, uprkos velikoj udaljenosti, naši odnosi i prijateljstvo nešto što nas povezuje, naročito naglasivši da se oni zasnivaju na poštovanju osnovnih principa i načela međunarodnog javnog prava.

Srbija ne zaboravlja solidarnost i podršku koju joj je u najtežim trenucima pružala Venecuela, podvukao je on i dodao da nam je dragocena aktivna podrška te zemlje u svim međunarodnim organizacijama, u kojima ona pruža jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je poslednji ministar spoljnih poslova Srbije bio u Karakasu pre 12 godina, izrazivši uverenje da se neće toliko čekati do sledeće posete, već da će sledeći sastanak biti upriličen u narednih 12 meseci.

Faria je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Selaković u zvaničnoj poseti Venecueli, naročito u godini u kojoj se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Solidarnost, prijateljstvo i podrška koje dve zemlje pokazuju jedna drugoj čini nas ponosnim, ne samo zvaničnike, već i narode Srbije i Venecuele, istakao je ministar i izrazio nadu da će se i u narednim godinama nastaviti ovakvo prijateljstvo dve države i naroda.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.