ponedeljak - 3 oktobra 2022
18 °c
Belgrade
16 ° Pon
13 ° Uto
15 ° Sre
16 ° Čet

Unapređen položaj mladih na tržištu rada

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom Međunarodnog dana mladih, da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja na tržištu rada jedan od prioriteta rada ovog ministarstva.

U prethodnom periodu zabeležen je trend smanjenja učešća mladih na evidenciji nezaposlenih, a Ministarstvo će nastaviti da pruža podršku mladima, kroz mere koje imaju za cilj jačanje motivacije za aktivno traženje posla i pripremu za tržište rada, kao i mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja.

Unapređenje položaja mladih na tržištu rada predstavlja jedan od ključnih ciljeva Strategije zapošljavanja za period od 2021. do 2026.  godine, a u skladu sa tim strateškim dokumentom predviđene su i različite mere aktivne politike zapošljavanja.

U prvoj polovini ove godine merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je približno 22.000 mladih osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, od kojih je 4.000 koristilo direktnu finansijsku podršku.

Velika podrška države uključivanju mladih na tržište rada ogledala se i u realizaciji programa „Moja prva plata“, koji je sproveden u dva ciklusa, u 2020. i u 2021. godini, a koji je u Briselu dobio međunarodno priznanje. U toku prva dva ciklusa ovog programa bilo je uključeno 18.000 mladih.

Imajući u vidu odlične rezultate u realizaciji ovog programa, budući da je nakon prvog ciklusa više od 42,2 odsto korisnika ovog programa zaposleno, očekuje se da najmanje 50 odsto korisnika bude zaposleno posle završetka drugog kruga.

Ministarstvo ističe da su u toku završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga programa „Moja prva plata“.

U cilju unapređenja položaja mladih na tržištu rada, Srbija je počela i rad na uvođenju programa Garancije za mlade, koji podrazumeva da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili učenje kroz rad u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Vlada je osnovala Koordinaciono telo za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije Garancije za mlade, a u toku je rad na pripremi Nacrta plana implementacije ovog programa.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

oktobar 2022.
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu