Unapređen program za rad u inostranstvu radnika FCA Srbija

Vlada Republike Srbije i rukovodstvo kompanije Stellantis sastali su se ponovo kako bi potvrdili ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije.

Cilj je bio da se definišu sledeći koraci u transformaciji fabrike u Kragujevcu, što u ovoj fazi podrazumeva, kao stavku od velikog značaja, ponuđeno privremeno premeštanje u inostranstvo i posledično pokretanje aktivnosti instaliranja nove električne platforme u fabrici u Srbiji za proizvodnju kompaktnih vozila od sredine 2024. godine.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) na sledeći način:

  • Potvrđeno obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju
  • Isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važiće i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju
  • Bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biće isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju, npr. za Slovačku: 11.000 evra biće isplaćeno unapred, a bonus od 6.000 evra radnici će primiti kada se vrate u Srbiju
  • Omogućavanje zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju
  • Omogućavanje da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu
  • Porodice radnika imaće zdravstveno osiguranje
  • Zaštita ranjivih kategorija i žene:

– o žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu
– o majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga
– o samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice)
– o majke sa decom do pet godina
– o žene u procesu vantelesne oplodnje
– o osobe sa teškim invaliditetom

Vlada Republike Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji.

Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je za Vladu Srbije bilo veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa.

Stellantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od pet godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje, navela je ona.

Predsednica Vlade je naglasila da je na današnjem sastanku to ponovo potvrđeno, napomenuvši da je ovo veoma važan projekat za našu državu.

Globalni direktor proizvodnje u Stellantis-u Arno Debef i direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a i direktorka FCA Srbija Silvija Verneti Blina saglasili su se da će Srbija igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana „Dare Forward 2030“ kompanije Stellantis i da je to jasna dugoročna posvećenost ovoj državi.

Stellantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stellantis porodice.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.