Unapređenje kapaciteta za sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović prisustvovala je danas na konferenciji organizovanoj u cilju obeležavanja 20 godina od uvođenja krivičnog dela nasilje u porodici u krivično zakonodavstvo Republike Srbije, koje  su zajedno organizovali Ministarstvo pravde i Pravosudna akademija.

Na konferenciji su predstavljeni zakonski okvir, sudska praksa i baza prakse Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti, kao i aktivnosti koje je Ministarstvo pravde  realizovalo  kroz rukovođenje radom Saveta za suzbijanje nasilja u porodici.

Popović je ovom prilikom poručila da je svako nasilje nad ženama i devojčicama je apsolutno neprihvatljiva pojava koja negativno utiče na celo društvo.

Republika Srbija će, zajedno sa predstavnicima organizacija civilnog društva, nastaviti da unapređuje kapacitete za sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici, rukovodeći se najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti, rekla je Popović.

Ona se posebno osvrnula na značaj preventivnog delovanja i pružanje delotvorne i pravovremene zaštite svim ženama i devojčicama, ističući da je Ministarstvo pravde Republike Srbije u tom cilju revidiralo i unapredilo platformu „Isključi nasilje“, koja je zvanično puštena u rad na Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja.

Državna sekretarka Ministarstva pravde Bojana Šćepanović, koja je na konferenciji predstavila zakonski okvir i praksu u ovoj oblasti, ukazala je na novine koje je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uveo u pravni sistem Republike Srbije.

Šćepanović je posebno naglasila stvaranje strukturalnog okvira za međusektorsku saradnju, koja se odvija posredstvom 87 grupa za koordinaciju i saradnju, koje uključuju predstavnike svih nadležnih državnih organa.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić istakao je da je  nasilje u porodici nije stvar porodičnog i privatnog života pojedinaca, već društveni problem čijem rešavanju moraju pristupiti sve institucije.

Vujić je naveo da je Pravosudna akademija u tom cilju uvrstila sprečavanje nasilja u porodici u redovne obuke sudija, javnih tužilaca i predstavnika policije, i u početne obuke za buduće sudije i javne tužioce, a kroz svoju onlajn platformu uvezala praksu Evropskog suda za ljudska prava i praksu domaćih sudova, kako bi bila pristupačnija sudijama i javnih tužilaca prilikom rada na ovim predmetima.

Konferenciju su otvorile i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, a prisustvovala je i posebni savetnik ministarke pravde Snežana Radanović, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.