ponedeljak - 15 avgusta 2022
25 °c
Belgrade
27 ° Uto
27 ° Sre
31 ° Čet
30 ° Pet

Unapređenje kapaciteta za sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović prisustvovala je danas na konferenciji organizovanoj u cilju obeležavanja 20 godina od uvođenja krivičnog dela nasilje u porodici u krivično zakonodavstvo Republike Srbije, koje  su zajedno organizovali Ministarstvo pravde i Pravosudna akademija.

Na konferenciji su predstavljeni zakonski okvir, sudska praksa i baza prakse Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti, kao i aktivnosti koje je Ministarstvo pravde  realizovalo  kroz rukovođenje radom Saveta za suzbijanje nasilja u porodici.

Popović je ovom prilikom poručila da je svako nasilje nad ženama i devojčicama je apsolutno neprihvatljiva pojava koja negativno utiče na celo društvo.

Republika Srbija će, zajedno sa predstavnicima organizacija civilnog društva, nastaviti da unapređuje kapacitete za sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici, rukovodeći se najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti, rekla je Popović.

Ona se posebno osvrnula na značaj preventivnog delovanja i pružanje delotvorne i pravovremene zaštite svim ženama i devojčicama, ističući da je Ministarstvo pravde Republike Srbije u tom cilju revidiralo i unapredilo platformu „Isključi nasilje“, koja je zvanično puštena u rad na Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja.

Državna sekretarka Ministarstva pravde Bojana Šćepanović, koja je na konferenciji predstavila zakonski okvir i praksu u ovoj oblasti, ukazala je na novine koje je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uveo u pravni sistem Republike Srbije.

Šćepanović je posebno naglasila stvaranje strukturalnog okvira za međusektorsku saradnju, koja se odvija posredstvom 87 grupa za koordinaciju i saradnju, koje uključuju predstavnike svih nadležnih državnih organa.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić istakao je da je  nasilje u porodici nije stvar porodičnog i privatnog života pojedinaca, već društveni problem čijem rešavanju moraju pristupiti sve institucije.

Vujić je naveo da je Pravosudna akademija u tom cilju uvrstila sprečavanje nasilja u porodici u redovne obuke sudija, javnih tužilaca i predstavnika policije, i u početne obuke za buduće sudije i javne tužioce, a kroz svoju onlajn platformu uvezala praksu Evropskog suda za ljudska prava i praksu domaćih sudova, kako bi bila pristupačnija sudijama i javnih tužilaca prilikom rada na ovim predmetima.

Konferenciju su otvorile i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, a prisustvovala je i posebni savetnik ministarke pravde Snežana Radanović, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu