Unapređenje saradnje Srbije i Irana u oblasti rudarstva i OIE

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine, Privredne komore i Agencije za promociju trgovine Irana o bilateralnim odnosima dveju zemalja i unapređenju saradnje u oblasti energetike i rudarstva.

Tokom sastanka Mihajlović sa delegacijom, koju je predvodio zamenik ministra i direktor pomenute agencije Aliriza Pejmanpak, bilo je reči i o  energetskoj bezbednosti, zajedničkim projektima u rudarskom sektoru i razvoju sektora obnovljivih izvora energije (OIE).

Potpredsednica Vlade je istakla da su Srbija i Iran prijateljske zemlje, koje sarađuju i pomažu jedna drugoj u međunarodnim organizacijama, ocenivši da bi u uslovima velike energetske i ekonomske krize bilo dobro za obe zemlje da saradnja rezultira konkretnim projektima.

Energetika i rudarstvo predstavljaju najpogodniju oblast za povećanje efikasnosti saradnje, imajući u vidu prirodna bogatstva Irana, posebno kada je reč o kritičnim mineralnim sirovinama koje su svetu potrebne danas i koje će biti potrebne u decenijama ispred nas, navela je ona.

Prema njenim rečima, pored rudarstva, treba zajedno da radimo na razvoju i izgradnji kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore.

Mihajlović je rekla da će Ministarstvo rudarstva i energetike učiniti sve da obezbedi bližu saradnju srpskih i iranskih kompanija i stručnjaka jer će razmena iskustava omogućiti i nove projekte.

Osim saradnje u naftnom, gasnom i rudarskom sektoru, razmeni znanja i tehnologija, potencijalnim zajedničkim investicijama i projektima, tokom sastanka je posebno istaknut značaj konkretne saradnje u oblasti OIE.

Pejmanpak je ocenio da sektor rudarstva i energetike ima mnogo potencijala za bližu saradnju dveju zemalja, naglasivši da Iran smatra Srbiju za jednu od najvažnijih država u Evropi sa kojom treba da razvija zajedničke projekte, pre svega u rudarstvu.

Posebno smo zainteresovani za OIE, jer znamo da i Srbija želi da razvija projekte koji se tiču proizvodnje zelene energije. Imamo čitav lanac proizvodnje od silicijuma, preko solarnih ćelija, panela do solarnih elektrana i zainteresovani smo da učestvujemo u izgradnji velikih solarnih elektrana u Srbiji, rekao je on, pri čemu je uputio poziv Mihajlović da dođe u zvaničnu posetu Teheranu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ambasade Irana u Beogradu, koju je predvodio ambasador Rašid Hasan Pur Baei.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.