subota - 13 avgusta 2022
20 °c
Belgrade
21 ° Ned
26 ° Pon
27 ° Uto
31 ° Sre

Unapređenje saradnje Srbije i Irana u oblasti rudarstva i OIE

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine, Privredne komore i Agencije za promociju trgovine Irana o bilateralnim odnosima dveju zemalja i unapređenju saradnje u oblasti energetike i rudarstva.

Tokom sastanka Mihajlović sa delegacijom, koju je predvodio zamenik ministra i direktor pomenute agencije Aliriza Pejmanpak, bilo je reči i o  energetskoj bezbednosti, zajedničkim projektima u rudarskom sektoru i razvoju sektora obnovljivih izvora energije (OIE).

Potpredsednica Vlade je istakla da su Srbija i Iran prijateljske zemlje, koje sarađuju i pomažu jedna drugoj u međunarodnim organizacijama, ocenivši da bi u uslovima velike energetske i ekonomske krize bilo dobro za obe zemlje da saradnja rezultira konkretnim projektima.

Energetika i rudarstvo predstavljaju najpogodniju oblast za povećanje efikasnosti saradnje, imajući u vidu prirodna bogatstva Irana, posebno kada je reč o kritičnim mineralnim sirovinama koje su svetu potrebne danas i koje će biti potrebne u decenijama ispred nas, navela je ona.

Prema njenim rečima, pored rudarstva, treba zajedno da radimo na razvoju i izgradnji kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore.

Mihajlović je rekla da će Ministarstvo rudarstva i energetike učiniti sve da obezbedi bližu saradnju srpskih i iranskih kompanija i stručnjaka jer će razmena iskustava omogućiti i nove projekte.

Osim saradnje u naftnom, gasnom i rudarskom sektoru, razmeni znanja i tehnologija, potencijalnim zajedničkim investicijama i projektima, tokom sastanka je posebno istaknut značaj konkretne saradnje u oblasti OIE.

Pejmanpak je ocenio da sektor rudarstva i energetike ima mnogo potencijala za bližu saradnju dveju zemalja, naglasivši da Iran smatra Srbiju za jednu od najvažnijih država u Evropi sa kojom treba da razvija zajedničke projekte, pre svega u rudarstvu.

Posebno smo zainteresovani za OIE, jer znamo da i Srbija želi da razvija projekte koji se tiču proizvodnje zelene energije. Imamo čitav lanac proizvodnje od silicijuma, preko solarnih ćelija, panela do solarnih elektrana i zainteresovani smo da učestvujemo u izgradnji velikih solarnih elektrana u Srbiji, rekao je on, pri čemu je uputio poziv Mihajlović da dođe u zvaničnu posetu Teheranu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ambasade Irana u Beogradu, koju je predvodio ambasador Rašid Hasan Pur Baei.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu