Veliki značaj slobodnog izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti na popisu

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku, organizovalo informativne radionice za članove 23 nacionalna saveta povodom predstojećeg popisa stanovništva, koji će biti održan u od 1. do 31. oktobra ove godine.

U saopštenju se navodi da su ove radionice održane juče i danas pod sloganima „Svi mi zajedno činimo Srbiju“ i „Slobodno se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti“.

Cilj informativnih radionica je da njihovi učesnici prenesu stečena znanja drugim članovima odbora nacionalnih saveta, udruženjima koja se bave očuvanjem i zaštitom prava nacionalnih manjina, kao i što većem broju pripadnika svoje nacionalne zajednice.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić navela je da je to ministarstvo, u saradnji sa nacionalnim savetima i Republičkim zavodom za statistiku, započelo kampanju za informisanje i podizanje svesti pripadnika nacionalnih manjina o slobodnom izjašnjavanju nacionalne pripadnosti na popisu 2022. godine.

Ona je objasnila da je cilj kampanje da se pošalje jasna poruka da je značajno da se pripadnici nacionalnih manjina izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti i da su ti podaci potpuno zaštićeni, kao i da od rezultata popisa zavise dalji razvoj i planiranje manjinskih politika u Srbiji.

Prema njenim rečima, pored informativnih radionica, u okviru kampanje biće pripremljen i štampani materijal u vidu flajera i postera i medijska kampanja koja podrazumeva video-spotove i radio džinglove na jezicima nacionalnih manjina.

Podršku organizovanju informativnih radionica pružio je projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ u sklopu aktivnosti usmerenih na unapređenje položaja nacionalnih manjina, koje su finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužena Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Jedan od ciljeva projekta predstavlja podizanje svesti pripadnika nacionalnih manjina o važnosti učešća na predstojećem popisu stanovništva.

Imajući u vidu da je ova godina i izborna godina za nacionalne savete, jedna od tema radionica odnosila se i na izbore za članove nacionalnih saveta.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji, pod sloganom „Učestvuj u popisu – ostavi trag“, počinje 1. i traje do 31. oktobra ove godine.

Pored domaćinstava i stanova, popisom će biti obuhvaćeni državljani naše zemlje sa prebivalištem ili boravištem u Srbiji bez obzira na to gde će biti prisutni tokom sprovođenja popisa, stalno nastanjeni stranci, kao i oni kojima je odobren privremeni boravak ili u trenutku sprovođenja popisa borave u Srbiji.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 14.04.2024. Istaknute vesti za 13.04.2024. Istaknute vesti za 12.04.2024. Istaknute vesti za 11.04.2024. Istaknute vesti za 10.04.2024. Istaknute vesti za 09.04.2024.