Veliki značaj uspostavljanja omladinskih centara na lokalu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, učestvovala na radnom sastanku delegacija iz Niša, Mionice, Sombora i Subotice, koji je održan povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih.

Brnabić je, tokom sastanka u Omladinskom centru OPENS u Novom Sadu, istakla da su mladima potrebni prostori u kojima mogu da rade i stvaraju, poručivši da oni moraju imati sistemsku komunikaciju sa lokalnim samoupravama i predstavnicima vlasti.

Novi Sad je primer za to kako sve ovo treba da izgleda, rekla je ona, izrazivši zahvalnost gradonačelniku Vučeviću i organizaciji OPENS na tome što su prihvatili poziv da svoje iskustvo i znanje podele sa ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije.

Premijerka je ukazala na podatak da 86 odsto lokalnih samouprava nema omladinske centre, dodavši da je još jedan problem sa kojim se suočavaju prvo radno mesto.

Pokušali smo da menjamo stvari, pokrenuli program “Moja prva plata” u koji smo uložili dve milijarde dinara. Do sada se 47 odsto mladih ljudi iz tog programa zaposlilo, predočila je predsednica Vlade, dodavši da je završen Nacrt nacionalne strategije za mlade.

Vučević je rekao da nije slučajno to što se čitav niz događaja povodom Dana mladih odvija baš u Novom Sadu, podsetivši na to da se od 2015. godine, kada se taj grad prvi put kandidovao za titulu Evropske prestonice mladih, mnogo radi na tom polju.

Tokom 2019. godine bili smo Evropska prestonica mladih. Rekonstruisali smo Kinesku četvrt, a danas je to kreativni distrikt. Imali smo podršku nevladinog sektora, ali i ličnu podršku premijerke. Sve što znamo podelićemo sa našim prijateljima iz Niša, Subotice, Sombora i Mionice, rekao je Vučević.

Na sastanku su predstavljeni koraci koji su napravljeni za uspostavljanje omladinskih centara u ostalim gradovima Srbije, projekti za renoviranje objekata koji su određeni kao mogući omladinski centri u ovim gradovima.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 03.03.2024. Istaknute vesti za 02.03.2024. Istaknute vesti za 01.03.2024. Istaknute vesti za 29.02.2024. Istaknute vesti za 28.02.2024. Istaknute vesti za 27.02.2024.