sreda - 10 avgusta 2022
23 °c
Belgrade
23 ° Čet
24 ° Pet
21 ° Sub
21 ° Ned

Veliko interesovanje za novi program „Prekvalifikacije za IT“

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je na poziv za učešće u novom onlajn programu „Prekvalifikacije za IT“, koji je otvoren prošlog meseca, stiglo približno 1.500 prijava, od kojih gotovo 55 odsto čine žene.

Program organizuje Kabinet predsednice Vlade u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu i u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Od prijavljenih 1.489 kandidata i kandidatkinja, skoro 55 odsto čine žene, što je veoma značajno s obzirom na to da većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci.

Jedan od ciljeva ove faze programa „Prekvalifikacije za IT“ bio je da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u IT-u i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzo rastućem sektoru sa višim nivoom zarade.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata i kandidatkinja počeo je 15. juna. Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika.

Svrha ovog testiranja jeste da se utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata i kandidatkinja koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz ‘mekih’ veština (na primer pisanje CV-ja, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse.

Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine i biće održane onlajn kako bi polaznici i polaznice iz čitave Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.

Ove obuke su nastavak uspešne inicijative pokrenute na predlog predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić. Od 2017. godine, zahvaljujući programu „Prekvalifikacije za IT“ obučeno je više od 2.200 polaznika i polaznica.

Nakon obuka, približno 35 odsto polaznika i polaznica se zaposlilo u IT sektoru, na pozicijama sa početnom zaradom od skoro 70 hiljada dinara.

Tokom 2019. i 2020. godine održan je i prvi program „Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom“, čiji je rezultat bio zapošljavanje 30 odsto polaznika i polaznica.

Za više informacija obratiti se saradnici UNDP za komunikacije Nedi Kurjački, na imejl neda.kurjacki@undp.org ili na broj telefona 062 200 134.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu