Visok nivo saradnje u oblasti odbrane sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Šan Kristinom Makleod o nastavku saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Stefanović je istakao da su saradnju u oblasti odbrane u prethodnom periodu obeležili susreti na najvišem nivou, koji su doprineli kvalitativnom unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

On se osvrnuo i na visok nivo ostvarene vojno-vojne saradnje, podsećajući na to da su pripadnici Vojske Srbije, razmenom iskustava i veština kroz zajedničke obuke i vežbe sa pripadnicima britanske vojske, povećali nivo svojih operativnih sposobnosti, kao i interoperabilnost.

Potpredsednik Vlade je potvrdio opredeljenost za unapređenje vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, s obzirom na to da je Ujedinjeno Kraljevstvo razvijena tehnološka vojna sila, prenevši zahvalnost za uručene donacije u borbi protiv koronavirusa na samom početku pandemije, doniranu skijašku opremu za obuke kadeta Vojne akademije u zimskim uslovima, ali i planiranu donaciju opreme Centru za mirovne operacije.

Stefanović je, takođe, iskazao zahvalnost i na uspešno realizovanoj poseti polaznika 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, koji su imali priliku da se upoznaju sa nacionalnom bezbednosnom i odbrambenom politikom i vojnoobrazovnim institucijama te zemlje.

Ambasadorka Makleod se saglasila sa ocenom o značaju očuvanja kontinuiteta dijaloga na visokom nivou, podsećajući na to da je prošle godine ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva prvi put posetio Srbiju i da je Stefanović potom u januaru ove godine boravio u Londonu u uzvratnoj poseti.

Ona je ovom prilikom naglasila zainteresovanost britanske strane za dalji razvoj vojno-vojne saradnje, zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, ali i intenziviranje vojnomedicinske i saradnje u oblasti vojnog obrazovanja.

Ambasadorka je izrazila zahvalnost na značajnoj podršci Ministarstva odbrane prilikom posete polaznika Kraljevskog koledža za odbrambene studije Republici Srbiji, kao i na gostovanju Umetničkog ansambla “Stanislav Binički” na proslavi platinastog jubileja i rođendana kraljice Elizabete II.

Sagovornici su razmenili stavove i o aktuelnoj situaciji na Istoku Evrope.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.