Visok stepen poštovanja Srbije i Venecuele po pitanjima od najvišeg nacionalnog značaja

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, sa kojim je razgovarao o daljem jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa dveju država.

Selaković je na kraju zvanične posete toj zemlji iskazao zahvalnost Maduru na čvrstoj i principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nedvosmislenoj i bezuslovnoj podršci koju nam ova država pruža u međunarodnim organizacijama po pitanju od najvišeg nacionalnog značaja.

On je istakao da obostrano poštovanje principa međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnja pitanja država i prava na suverenu politiku, kao i međusobna podrška naših država nije nova, već da potiče od saradnje u Pokretu nesvrstanih zemalja.

Šef srpske diplomatije je preneo zahvalnost Maduru na učešću ministra spoljnih poslova Venecuele na Komemorativnom skupu Pokreta nesvrstanih zemalja, održanom u oktobru prošle godine u Beogradu.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i o načinima za suočavanje s tim izazovima, istovremeno čuvajući svoje državne interese.

Selaković je konstatovao da ekonomski odnosi ne prate odlične političke relacije, izrazivši očekivanje da će ova poseta i potpisani sporazumi biti značajni za unapređenje privredne saradnje dveju zemalja, kao i saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

On se juče sastao i sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Karlosom Farijom, i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je posle 12 godina jedan srpski ministar u poseti Venecueli, naročito zbog činjenice da je ova poseta realizovana u godini u kojoj se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Selaković je na konferenciji za novinare istakao da smo tokom duge istorije naših diplomatskih odnosa uspeli da sačuvamo visok stepen međusobnog poštovanja i uvažavanja o pitanjima ključnih nacionalnih interesa, podsetivši na to da takvo međusobno poštovanje datira još iz Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministar je naglasio da je Srbija naročito zahvalna na doslednoj podršci Venecuele našim stavovima po pitanju Kosova i Metohije, koje je za nas pitanje od prvorazrednog nacionalnog značaja.

Nemešanje u unutrašnja pitanja država, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pravo na suverenu politiku i poštovanje međunarodnog prava, a ne „prava jačeg“, ostaju osnovni principi vođenja naše državne politike, ukazao je on.

Ministar je preneo da je sa venecuelanskim kolegom razgovarao o pitanjima od suštinskog značaja za obe zemlje, da su razmotreni načini jačanja saradnje u oblastima ekonomije i turizma, ali i da su razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.

Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo što je potpisano nekoliko veoma važnih sporazuma, izrazivši nadu da će ti sporazumi omogućiti da se naše dve države i narodi dodatno povežu.

Dvojica ministara potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija – Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.