Vulin posetio Svetu Goru i Hilandar

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, u pratnji pripadnika Sektora za vanredne situacije ovog ministarstva, posetio je Svetu Goru i manastir Hilandar, na poziv igumana manastira visokoprepodobnog arhimandrita Metodija i manastirske bratije.

VPa ulin je prisustvovao večernjoj službi i jutarnjem bogosluženju, a u njegovu čast organizovana je i svečana večera u skitu Svetog Vasilija.

Ministar je igumanu manastira i manastirskoj bratiji preneo pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i istakao da srpski narod bez Hilandara ne bi bio to što jeste.

Hilandar je značajan za srpsku duhovnost. O tradiciji i vrednostima koje su nas održale i stvorile, računa vodi i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zato pripadnici Sektora za vanredne situacije od 2008. godine pružaju stručnu pomoć i obučavaju monahe iz oblasti zaštite od požara, kako bi bili spremni da učine sve da se požar, kakav je bio onaj katastrofalni iz 2004. godine, više nikada ne ponovi, poručio je Vulin.

On je posetio i vatrogasnu jedinicu manastira Hilandar, koju su monasi i iskušenici formirali uz pomoć pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Prema njegovim rečima, pripadnici Sektora za vanredne situacije periodično vrše preventivne preglede svih objekata manastirskog kompleksa, a po jedan penzionisani pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Srbije stalno boravi na Hilandaru kako bi naše svetinje bile sigurne.

Vulin je obišao i novosagrađeni deo manastira Hilandar koji je stradao u velikom požaru 2004. godine, sabornu crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice, riznicu Hilandara i ruski manastir na Svetoj Gori, manastir Svetog Pantelejmona.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.02.2024. Istaknute vesti za 24.02.2024. Istaknute vesti za 23.02.2024. Istaknute vesti za 22.02.2024. Istaknute vesti za 21.02.2024. Istaknute vesti za 20.02.2024.