Za energetsku bezbednost potrebne nove elektrane

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da je za energetsku bezbednost u narednim decenijama važno da EPS što pre počne da gradi nove energetske kapacitete, kao i da se mnogo brže ulaže i u prenosnu mrežu.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „Prva“, istakla da ćemo zbog problema u EPS-u sigurno uvoziti struju ove zime i u narednih godinu dana.

Energetski sistem je veliki i inertan i potrebno je dosta godina da se on uruši, ali i da se podigne. Sigurna sam u to da se više neće ponoviti ono što smo imali u decembru, kada je država morala da hitno reaguje jer smo imali sistem koji je bio gotovo pred kolapsom, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, država je sve vreme uz EPS, omogućila je uvoz uglja i pomaže pri uvozu električne energije, koji je sada na nivou od oko 10 odsto potrošnje.

Međutim, da bismo bili sigurni da ćemo imati dovoljno energije i 2030. ili 2040. godine, potrebno je da EPS počne da gradi nove objekte kako bismo bili konkurentni i da ne bismo došli u situaciju da budemo zavisni od uvoza, poručila je ona.

Mihajlović je, upitana za kritike u vezi sa najavljenim postupkom Energetske zajednice protiv Srbije u vezi sa donošenjem mrežnih pravila, rekla da je postupak usaglašavanja trebalo da bude završen još 2018. godine i da je upravo ovo ministarstvo stvorilo zakonske uslove da se ti propisi harmonizuju.

Da bi se neki predlog stavio na Vladu, AERS zajedno sa drugim subjektima to mora da pripremi na odgovarajući način, što ovde nije bio slučaj, ali verujem da ćemo taj problem rešiti u narednih desetak dana i ovo je samo opomena da tu proceduru treba završiti, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da su toplane obezbedile sve što je potrebno od energanata za zimu, kao i da će se Ministarstvo uključiti u rešavanje problema sa snabdevanjem peletom jer ovaj energent koristi oko 110.000 domaćinstava i potrebno je voditi računa o svemu što može uticati na energetski bilans.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.