Zabrana predsedniku Vučiću da poseti Jasenovac kršenje osnovnih principa EU

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović ocenila je danas da je odluka Vlade Republike Hrvatske da zabrani predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i da položi cveće na humke svirepo ubijenih  nevinih Srba, Jevreja, Roma i drugih žrtava, predstavlja kršenje osnovnih principa na kojima počiva Evropska unija.

Popović je istakla da su antifašizam i zaštita ljudskih prava utkani u temelje evropskih vrednosti.

Nedopustivo je da članica Evropske unije zabrani predsedniku susedne države da oda poštu nevinim žrtvama jednog fašističkog režima, poručila je Popović.

Prema njenim rečima, zbog takve odluke Vlade Republike Hrvatske, s pravom se može postaviti pitanje da li se zvanična politika te države zasniva na poštovanju savremenih vrednosti, kao što su zaštita ljudskih prava i antifašizam, ili na težnji da se nastave tradicije Nezavisne Države Hrvatske, koja je u svoje vreme predstavljala jednu od najsvirepijih nacističkih tvorevina.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023.