Žandarmerija uvek spremna da bude uz svoju državu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je ponosan na pripadnike Žandarmerije koji su izveli tešku i zahtevnu vežbu „Gruža 2022”, zahvalivši im na tome što su uvek spremni da čuvaju i štite svoju zemlju.

Vučić je, ocenjujući vežbu sa „vrlo dobro“, rekao da je ona bila naporna jer je obuhvatala mnogo segmenata koje je bilo teško izvesti, posebno u ovakvim vremenskim uslovima.

On je zamolio pripadnike MUP-a da brinu o sebi i naglasio da je tokom vežbe osetio strah, ne samo za alpiniste koji su se spuštali užetom 51 metar niz branu, već i za ronioce i sve ostale učesnike koji su izbegavali eksplozije.

Pripadnici Žandarmerije, Helikopterske jedinice i Policijske uprave u Kragujevcu, kroz vežbu „Gruža 2022”, koja je održana na brani na jezeru Gruža, prikazali su taktike i veštine srpske policije i sadejstvo snaga sa kopna, vode i vazduha u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za funkcionisanje države.

Vežbi su, pored predsednika Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, prisustvovali i drugi visoki rukovodioci MUP-a.

Više od 200 policijskih službenika prikazali su spremnost, obučenost i sposobnost, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme, devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila „M11“, „M15“, „Lazar 3“,  „Hamer“ i „Defender“, kvadova, helikoptera „Gazela“ i „H145 M“, borbenog desantnog gumenog čamca „Zodijak“ i desantnog čamca „Premaks“.

Vežba je izvedena u više etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

Pripadnici MUP-a pokazali su rad snajperskih i ronilačkih timova, kao i upadnih timova koji su se iz helikoptera spustili na branu koristeći tehniku „Fast rope“ i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, izvršili upad u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna davali su pešadijski timovi Žandarmerije.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.