Zaokret ka zelenoj energetici znači bolje uslove za život

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas u Kruševcu Osnovnu školu „Jovan Popović“ i Predškolsku ustanovu „Pčelica“, koje su rekonstruisane u okviru projekta povećanja energetske efikasnosti.

Ukupna vrednost ovog projekta u Kruševcu je 1,8 miliona evra i obuhvata pet osnovnih škola i jedno obdanište.

Mihajlović je tom prilikom naglasila da je potrebno da čitavo društvo shvati da zaokret ka zelenoj i čistoj energetici i ekonomiji znači bolje i kvalitetnije uslove za život.

Potpredsednica Vlade je naglasila da nam je energetska tranzicija, posebno u momentima krize koja će trajati godinama, neophodna kako bismo bili energetski bezbedni i stabilni, dodavši da je unapređenje energetske efikasnosti nacionalni cilj.

Ona je istakla da Kruševac pokazuje da može da bude primer u sprovođenju Zelene agende, dodavši da je u prethodnih godinu dana nekoliko puta posetila taj grad kako bi se uverila da će pomenuti radovi biti završeni do 1. septembra.

Prema njenim rečima, sve škole i vrtić, na kojima su izvođeni radovi, spremni su da prime decu, koja dobijaju bolje uslove za rad i odrastanje.

Potpredsednica Vlade je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da se u narednih desetak dana očekuje potpuna stabilizacija na tržištu peleta, dodavši da će Vojska Srbije pomoći JP „Srbijašume“ u krčenju šumskih puteva i da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta.

Oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a milion ogrevno drvo i mi smo učinili sve što smo mogli za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste, navela je Mihajlović.

Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta. Inspekcije su na terenu, istakla je ona i dodala da je u 45 lokalnih samouprava izvršena kontrola 151 privrednog subjekta, pri čemu njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 37 utvrđene nepravilnosti i podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Potpredsednica Vlade je, takođe, rekla da šesti paket sankcija EU prema Rusiji znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz ove države od 1. novembra.

Mihajlović je ukazala na to da će „Naftna industrija Srbije“ naftu morati da nabavlja od drugih snabdevača na tržištu, kao što se delom dešavalo i do sada, pri čemu je izrazila uverenje da to neće uticati na tržište u Srbiji.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.