Zaštita ranjivih grupa prioritet Ministarstva za rad

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Stana Božović istakla je na prezentaciji filma „Ka inkluzivnom odgovoru na pandemiju“ da resorno ministarstvo posebnu pažnju posvećuje unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Božović je poručila da je zaštita ranjivih grupa državna politika i opredeljenje Vlade Srbije, ali i prioritet Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je, pozdravivši skup u ime ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić i pomoćnice ministra Biljane Barošević, ocenila da nam današnja prezentacija omogućava da bolje sagledamo uticaj pandemije na osobe sa invaliditetom.

Ministarstvo i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom se kontinuirano zalažu za unapređenje saradnje sa organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom kako bismo doprineli zaštiti prava i boljem društvenom položaju ove kategorije građana, rekla je državna sekretarka.

Božović je podsetila na to da je epidemija koronavirusa dovela i do pojave novih izazova koji su naročito uticali na društvene grupe koje se tradicionalno suočavaju sa najvećim stepenom rizika od diskriminacije, siromaštva ili socijalnog isključivanja.

Aktuelna zdravstvena situacija otvorila je mnoga pitanja na koja Ministarstvo u prvi mah nije imalo odgovor i zato smo se, prateći potrebe najugroženijih građana, uz uvažavanje preporuka i inicijativa organizacija osoba sa invaliditetom, trudili da brzo reagujemo kako bi sistem socijalne zaštite i mere podrške osobama sa invaliditetom nesmetano funkcionisali, rekla je ona.

Državna sekretarka je zahvalila Misiji OEBS-a u Srbiji, uz čiju je podršku Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije sprovela ovo važno istraživanje koje ima za cilj poboljšanje regulative koja se odnosi na položaj osoba sa invaliditetom u vanrednim situacijama.

Delovanje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa ministarkom Kisić na čelu, i u narednom periodu počivaće na ideji izgradnje društveno odgovorne zajednice koja brine o svojim građanima, rekla je ona.

Verujem da će istraživanje i dokumentarni film NOOIS-a tome doprineti i da ćemo zajedno nastaviti da stvaramo Srbiju bez barijera, u kojoj su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi društva, zaključila je Božović.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023.