Završetak gasovoda Aleksandrovac–Novi Pazar–Tutin u martu 2023.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će izgradnja razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Novi Pazar – Tutin biti završena u martu iduće godine, pri čemu će ovo ministarstvo pratiti kako teku radovi.

Mihajlović je nakon obilaska radova na Kopaoniku podsetila na to da su prilikom kontrole ovog gradilišta 28. februara na njemu bila četiri radnika i nijedna mašina, a danas je na terenu 195 radnika i više od 80 mašina.

Ona je navela da je tada bilo zavareno 12 kilometara cevi, i to za godinu i po dana, a sada je zavareno 60 kilometara, dok je još 80 kilometara cevi dopremljeno na trasu.

Očekujemo da ovaj gasovod, vredan 52 miliona evra bude završen kako je i planirano, u martu 2023. godine, ali je važno da se ne kasni i na drugim projektima na kojima radi „Srbijagas“ – u Vranju, Paraćinu, Loznici, Valjevu, a koji su vredni približno 250 miliona evra, naglasila je potpredsednica Vlade.

FOTO/MRE/NIKOLA MLADENOVIC

Prema njenim rečima, gradnja ovog gasovoda, pored energetske bezbednosti, doprineće i očuvanju životne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, dok će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika.

Mihajlović je ukazala na to da je inspekcija često obilazila ovaj projekat, kao što radi i na projektu gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, koja će takođe biti završena naredne godine.

Predsednica Opštine Brus Valentina Milosavljević rekla je da je projekat izgradnje razvodnog gasovoda važan ne samo za ovu lokalnu samoupravu, nego i za okolne opštine, jer će doprineti očuvanju životne sredine.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić rekao je da će gasovod obezbediti sigurno snabdevanje gasom u Rasinskom i Raškom okrugu, mogućnost da domaćinstva pređu na ovaj energent, te da je važan za energetsku stabilnost i smanjenje zagađenja.

Izvršni direktor Operatora distributivnog sistema u JP „Srbijagas“, Milan Zdravković objasnio je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi na prirodni gas.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.