U Srbiji je završena žetva pšenice na svih 630 000 hektara, prema prvim procenama stručnjaka sa terena prosečan prinos se kreće oko četri i po do pet tona po hektaru, i već je sasvim sigurno da će biti ostvaren plan od tri miliona tona pšenice. Mlinari su spremno dočekali ovogodišnji rod žita.
I dok se sa terena dovoze u silose poslednje količine ovogodišnjeg roda pšenice, mlinari tvrde da su na vreme izvršili dezinfekciju silosa i da su spremno dočekali novi rod.
Po prijemu žita, prvo se uzimaju uzorci i nose na pregled u laboratorije na analizu, kako bi se doznalo kakvog je kvaliteta pšenica i uporedila sa prošlogodišnjom.
“Prema prvim rezultatima dobijenim u našoj laboratoriji sadržaj proteina je veći u odnosu na prošlu godinu, neki prosek 12,80, takođe ono što nas raduje sadržaj vlažnog gluten je veći što bi trebalo da obezbedi bolji kvalitet pekarskih proizvoda”, objašnjava Verica Petrov glavni tehnolog mlina u Zrenjaninu.
U dva mlina u Zrenjaninu i Feketiću pšenicu primaju tokom cele godine, jer većina ratara ostavlja pšenicu na čuvanje čekajući bolju cenu; već iz iskustva znaju da je ona najniža tokom žetve, a kako godina odmiče to se menja, pšenicu po akontnoj ceni prodaju ratari kojima je novac preko potreban za jesenju setvu, mlinari su zadovoljni dosadašnjim prijemom.
“Do sada smo otkupili oko 20 000 tona pšenice, po akontnoj ceni od 30 do 33 dinara, pošto konačna cena još nije utvrđena, za ovu godinu planiramo da otkupimo devedeset do stotinu hiljada tona pšenice u silosima ima dovoljno mesta”, kaže Branko Kovačević Rukovodilac mlinova u Zrenjaninu i Feketiću.
Radovan Balešev u Zrenjaninskom mlinu radi već 35 godina, kaže nam da posao mlinara nije težak, a svake godine raduje se novom rodu žita. Kako je to izgledalo kada je počeo, a kako danas.
“Po smeni je išlo šest tona i tristo kilograma, sada osam hiljadadvesta moža da podnese mlin, mlin je povećan samo što je broj ljudi manji kada se počinjalo bilo nas je više, sa novim mašinama nam je posao olakšan”, navodi mlinar Radovan Balešev.
Ratari su završili ovogodišnju žetvu pšenice, mlinari su samleli žito, spremili novo brašno i ispekli prvi hleb od novog brašna.