Živojin Mišić uzor srpskim vojnicima u predanom služenju otadžbini

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović podsetio je na to da je na današnji dan pre 167 godina u Struganiku kod Mionice rođen srpski vojskovođa Živojin Mišić, koji se svojom hrabrošću i umećem upisao u anale svetske vojne istorije.

Stefanović je poručio da Srbija ne sme nikada zaboraviti da je iznedrila vojnika kakav je bio Mišić, koji je za više od 40 godina provedenih u oficirskoj uniformi ostao nesalomiv u borbi za srpski narod.

Zato je i danas uzor srpskim vojnicima u predanom služenju otadžbini, istakao je Stefanović, dodavši da je taj srpski vojskovođa učesnik svih šest oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918. godine, pri čemu je u svakom pokazao izuzetnu odvažnost i istrajnost.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je čuvena Kolubarska bitka, u kojoj je Mišić komandovao Prvom srpskom armijom, ušla u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska kojoj se predviđa potpuni slom reorganizuje za kratko vreme, krene u kontraofanzivu i nanese odlučujući poraz neprijatelju.

On je naglasio da se Mišićeva taktika pregrupisavanja armije i koncentrisanog udara i danas izučava na vojnim akademijama širom sveta.

Njegovo ime pronelo se nadaleko van granica naše otadžbine, pronoseći ujedno i predanje o borbi malenog, ali neustrašivog srpskog naroda za slobodu, rekao je Stefanović.

Srbija mora pamtiti ko joj je izborio slobodu i dati sve od sebe da tu teško osvojenu slobodu i mir danas čuva, rekao je on, uz napomenu da to dugujemo i Mišiću i svim našim precima, kao i našoj deci i budućim naraštajima.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023.