utorak - 6 decembra 2022
7 °c
Belgrade
7 ° Sre
8 ° Čet
10 ° Pet
14 ° Sub

Živojin Mišić uzor srpskim vojnicima u predanom služenju otadžbini

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović podsetio je na to da je na današnji dan pre 167 godina u Struganiku kod Mionice rođen srpski vojskovođa Živojin Mišić, koji se svojom hrabrošću i umećem upisao u anale svetske vojne istorije.

Stefanović je poručio da Srbija ne sme nikada zaboraviti da je iznedrila vojnika kakav je bio Mišić, koji je za više od 40 godina provedenih u oficirskoj uniformi ostao nesalomiv u borbi za srpski narod.

Zato je i danas uzor srpskim vojnicima u predanom služenju otadžbini, istakao je Stefanović, dodavši da je taj srpski vojskovođa učesnik svih šest oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918. godine, pri čemu je u svakom pokazao izuzetnu odvažnost i istrajnost.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je čuvena Kolubarska bitka, u kojoj je Mišić komandovao Prvom srpskom armijom, ušla u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska kojoj se predviđa potpuni slom reorganizuje za kratko vreme, krene u kontraofanzivu i nanese odlučujući poraz neprijatelju.

On je naglasio da se Mišićeva taktika pregrupisavanja armije i koncentrisanog udara i danas izučava na vojnim akademijama širom sveta.

Njegovo ime pronelo se nadaleko van granica naše otadžbine, pronoseći ujedno i predanje o borbi malenog, ali neustrašivog srpskog naroda za slobodu, rekao je Stefanović.

Srbija mora pamtiti ko joj je izborio slobodu i dati sve od sebe da tu teško osvojenu slobodu i mir danas čuva, rekao je on, uz napomenu da to dugujemo i Mišiću i svim našim precima, kao i našoj deci i budućim naraštajima.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

decembar 2022.
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu