Cena prasića u Srbiji poslednjih nedelja primetno je pala, dok tržište jagnjadi beleži česte oscilacije. To ukazuje da se tržište mesa i stočarskih proizvoda ponovo suočava sa disbalansom
Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, Nenad Budimović, izjavio je za RTS da oscilacije u cenama postoje, ali da u poslednjih mesec dana nije bilo većih odstupanja.
Dodatni problem i dalje predstavlja afrička svinjska kuga, koja je tokom protekle godine značajno smanjila broj grla. Bolest je i dalje aktivna u tri okruga, Podunavskom, Mačvanskom i Zapadnobačkom.
Budimović navodi da su razlike u ceni svinja u odnosu na početak godine izražene, jer je tada kilogram žive vage koštao oko 180 dinara. Dodaje da je došlo i do smanjenja potrošnje svinjskog mesa, dok je pileće meso zauzelo njegovo mesto.
Najintenzivnija proizvodnja u Srbiji odnosi se na svinje, junad i živinu, dok se jagnjeće i ovčije meso proizvodi u manjem, ekstenzivnom obimu.
„U istočnoj Srbiji su cene i prasadi i tovljenika više nego u Mačvi, što zavisi od ponude i potražnje. Nadam se da pred predstojeće praznike neće biti većih oscilacija“, rekao je Budimović.
Istakao je da juneće meso ima potencijal za izvoz i može biti značajno za domaće uzgajivače.
„U poslednjih godinu dana raste broj grla koja ulaze u tov, ali se u EU smanjuje govedarska proizvodnja. To može biti prilika za nas“, objasnio je on.
Budimović je upozorio da klimatske promene utiču na pojavu bolesti kod goveda, poput „kravljeg ludila“, što dodatno komplikuje situaciju u stočarstvu.
On smatra da Srbija ima dovoljno junećeg mesa, ali da je potrebno obnoviti izvoz na tržišta Italije i Grčke, kao i otvoriti nova, Saudijsku Arabiju, Kinu, Tursku i Egipat.
„Za farmere je ključno da znaju otkupnu cenu i da imaju sigurnost otkupa. To bi dalo stabilnost tržištu“, naglasio je Budimović.
Dodao je i upozorenje za period svinjokolja, obavezan je pregled mesa na trihinelu, a treba izbegavati razmenu mesa među domaćinstvima zbog rizika od širenja afričke kuge svinja.









