Na 24. svetskoj aukciji belog tartufa koja je održana u Italiji, najskuplji tartuf, težak 1.004 grama, prodat je za 130.000 evra. Na aukciji su prodata još tri tartufa od 315, 250 i 48 grama za više od 30.000 evra, a sav prihod je otišao u dobrotvorne svrhe.
Jelena Milošević, sekretarka Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, istakla je da veliki tartufi prođu na aukciji, ali da oni nisu “standard”. Prema njenim rečima, nema mnogo takvih primeraka, a najteži primerak koji ona zna je tartuf od dva kilograma koji je pronađen u Španiji.
Milošević je naglasila da srpski tartuf nema svoj brend i da se Savez zalaže da tartufi dobiju svoje mesto na tržištu. Ona je rekla: “Naš srpski tartuf ide kao „istarski hrvatski tartuf“. Država preko 9 miliona evra na godišnjem nivou gubi ne samo od tartufa nego i od kompletnih gljiva.”
Dragan Banovački iz udruženja “Lisičarka” otkrio je da se cene crnog tartufa kreću oko 70 evra po kilogramu, a beli tartufi u prvoj klasi pravilnog oblika koštaju oko 800 evra po kilogramu. On je takođe naveo da beli tartuf uspeva na slivovima reka, što ukazuje na specifične uslove potrebne za rast ovih vrednih gljiva.